Digitala Escape Rooms


Ett utmärkt sätt för att plocka in spelmekanismer i undervisningen eller att ”spelifiera undervisningen” är att skapa escape rooms till eleverna. Men vad är egentligen ett escape room? Enkelt förklarat kan man tänka lite ”Fångarna på fortet” där grupper tävlar mot varandra för att snabbast klara av att hitta nycklar i de olika rummen för att sedan komma först till skatten.

I ett digitalt escape room fungerar det på samma sätt. Varje rätt svar fungerar som en ”nyckel” för att komma vidare till nästa fråga i formuläret. Varje fråga symboliserar ett ”låst rum”. Varje rätt svar ger en bit av en längre kod som används i slutet för att låsa upp det sista ”rummet”. Man kan ställa in att svaren ska anges som en eller flera bokstäver, ett eller flera ord eller som en kombination av siffror. Kom ihåg att ange om svaret ska anges i gemener (små bokstäver) eller VERSALER (stora bokstäver).

Hur gör man ett digitalt escape room?

Det finns flera sätt att göra detta på men det som jag har tyckt har varit enklast är att skapa ett Google Formulär och lägga in ”svarsvalidering” till varje avsnitt – då måste eleverna skriva in rätt svar för att kunna ta sig vidare till nästa avsnitt där nästa fråga väntar.

För att inte uppfinna hjulet helt och hållet delar jag AV Media Kalmars eminenta steg-för-steg-beskrivning av hur man skapar ett escape room med hjälp av både Microsofts Onenote och Google Formulär här nedan:

Facebookgruppen ”Escape the Classroom Sweden”

I Facebookgruppen ”Escape the Classroom Sweden” med cirka 5000 medlemmar i skrivande stund delar massor av lärare över hela landet med sig av tips och trix och även färdiga escape rooms-mallar! Helt klart värt att gå med i om man är intresserad av att lära sig mer!

Camilla Askebäck Diaz blogginlägg

Här hittar du Camilla Askebäck Diaz’ blogginlägg om escape rooms – Knäck koden i klassrummet och flera inlägg på hennes hemsida.

Ulrica Elissons blogginlägg

På den här länken har Ulrica Elisson beskrivit i princip allt du behöver veta om escape rooms!

Linda Mannilas tipsbank

På den här länken har Linda Mannila skapat en tipsbank i form av länkar till en mängd sidor som man kan ha nytta av då man bygger sina “puzzles” eller skapar ledtrådar.

Boken ”Escape room i undervisningen”

Ett annat tips är boken ”Escape room i undervisningen”, skriven av min eminenta svägerska Camilla Askebäck Diaz och Ulrika Elisson Grane. Boken vänder sig främst till dig som är lärare i åk 4-9 men där finns massor av inspiration även för äldre åldrar! Släpps på Natur & Kultur under våren 2021. Kolla även in Camillas blogg – där finns flera inlägg att inspireras av!

 

Gunilla Möllers instruktionsvideo om att skapa escape rooms i Google Formulär och Google Sites.