Google Translate i undervisningen – går det? 1


Självklart går det! Jag vet att en del språklärare svär över Google Translate när eleverna översätter hela stycken med text så att det ibland blir uppåt väggarna knasigt. (Men håll med om att det kan vara rätt underhållande att läsa ibland! 🙂 I början av mina spanskkurser brukar jag ta upp några väl valda meningar på svenska och översätta dem till spanska med Google Translate och prata med eleverna om de fel som ofta smyger sig in. Det brukar uppmärksamma dem på att GT inte är helt vattentätt.

Men som med allt annat på internet som våra kära ungdomar gillar och använder så säger jag bara – vänd på steken och använd det istället! Det är jätteviktigt att eleverna förstår möjligheter och begränsningar med Google Translate. Det är även ett gyllene tillfälle att prata om (introducera begreppen?) homonymer, homografer, idiomatiska uttryck, syftningsfel etc. Till exempel brukar jag gällande homonymer ta upp ordet ”fil”. Det är ju rätt viktigt att veta vilken typ av ”fil” som avses (och då kan man även prata ”ordbokskunskap” med eleverna!):

Fil – fil på vägen (fila)
Fil – filmjölk (leche formentada)
Fil – nagelfil eller träfil (lima)
Fil – datorfil (archivo)
Fil – länga, rad (hilera)

Prova även att översätta via kamerafunktionen i appen enligt nedan:

Häromdagen satt jag och fnulade på hur man skulle kunna göra mer av Google Formulär. Kom då på att man med Formulärs hjälp kan göra ”online-tester” där elevernas svar skickas in direkt till dig när de klickar på ”Skicka”.

Eftersom att meningarna redan är översatta av Google Translate kan man förekomma de elever som gärna vill använda det i alla lägen – deras uppgift blir istället att rätta Google Translate med hjälp av egna strategier och eget huvud.

Klicka på den här länken eller bilden nedan. Hittar du felen i meningarna? Rätta gärna med en korrekt översättning!

Google Translate

Jag kommer också i fortsättningen att låta mina elever läsa och diskutera den här artikeln i början av kurserna. Och det här blogginlägget är rätt intressant i sammanhanget.


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Google Translate i undervisningen – går det?