VR i undervisningen


I senaste numret av Grundskoletidningen skriver jag om VR (virtual reality), museer och sevärdheter online och virtuella  promenader. Texten görs sig bäst i digital form då den innehåller många länkhänvisningar, därför kommer texten i (lite mer än) sin helhet här:

Jag i årets julklapp från Gosh.

Så småningom kommer tekniken kopplad till virtual, augmented och mixed reality (virtuell, förstärkt och mixad verklighet) förstås att utvecklas och min gissning är att vi kommer att se VR-glasögon (årets julklapp 2016!), VR-appar, 360-filmer och andra alternativ som ett naturligt inslag i undervisningen i var och vartannat klassrum inom bara ett par år.

I höstas nosade jag och mina elever på ett par VR-appar under en engelsklektion. Vi hade lånat ihop ett par VR-glasögon, turades om och provade bland annat ”Dinosaurieappen”, vilken funkade hyfsat bra. Iallafall för att beskriva för en kompis vad man såg medan kompisen skrev ner det som berättades. (Men det finns förstås utvecklingspotential i VR-apparna.) Det fick iallafall mig att gräva vidare lite efter annat VR-relaterade resurser. Och det finns ändå rätt mycket (och mer är på väg)!

Det kommer hela tiden mer och mer kvalitativt VR-anpassat material att använda med eleverna – kolla till exempel in Plan Internationals reportage ”Mitt nya hem” (finns även i en VR-version). I det här klippet berättar Sanna Wolff mer om hur det fungerar. Tänk när det är vardag att titta på VR-anpassade nyheter

Och tänk när Microsoft Hololens finns tillgänglig till ett mer överkomligt pris – tänk att kunna använda mixed reality i undervisningen! Kika på videon om hur Hololens fungerar här.

Flera lärare världen över använder Google Expeditions i undervisningen. Det är samlingar av länkat innehåll och stödmaterial skapat för virtuell verklighet, till exempel panoraman i 360 grader och 3D-bilder. Google samarbetar med en rad olika partners för att skapa anpassat utbildningsinnehåll som omfattar hela universum. Mer info om Googles VR-projekt, Expeditioner och Google Cardboards (”kikaren”) finns på vr.google.com.

Bildresultat för google cardboard

En cardboard-kikare kostar ungefär runt hundralappen men specifikationerna för kikaren är öppen källkod och om man vill kan man ge sig på att bygga en egen! (Och ja, det finns förstås andra, mer avancerade VR-glasögon – och de kommer förmodligen bli både bättre och billigare inom en rätt snar framtid.)

Det finns förstås många fler webbaserade resurser att använda för att till exempel gå på virtuella promenader och besök runtom i världen!

Virtuella promenader

Bildresultat för google street viewMånga är förstås redan bekanta med Google Street View och flera har säkert sett en av alla Google-bilar som åker runt och fotar omgivningen. Man når Street View via maps.google.com i webbläsaren och detta är verkligen en pärla i undervisningen för att snabbt och enkelt visa upp platser världen över. Där kan man ta tag i den lilla gula figuren nedtill i bild och släppa den på valfri plats på kartbilden för att se en gatubild. Man kan se sig omkring och ”gå” en promenad med hjälp av pilarna. Nedanstående upplägg har jag gjort med flera elevgrupper  på både engelska och spanska.

Uppgiftstips à la ”På spåret”:

  1. Eleverna ritar ut en (valfri) rutt/promenad.
  2. Därefter ”går/reser” de sträckan samtidigt som de berättar och förklarar vad de ser på vägen.
  3. Resten av gruppen gissar vart de är på väg.
  4. Kan göras live i klassrummet alternativt spelas in med ett skärminspelningsverktyg och delas med andra.
  5. En utmaning? Berätta och förklara på engelska!

(Ungefär samma upplägg fungerar förstås på de flesta andra resurserna som nämns nedan!)

Prova även att ladda ner Google Earth där du bland annat kan besöka pyramiderna, ta en 3D-promenad genom regnskog eller besök månen eller Mars (välj i så fall månen/Mars i verktygsfältet högst upp).

Museer online

Från och med den 1 februari 2016 blev det (återigen) gratis att besöka flera av statens museer. Ett mycket välkommet beslut då museibesök ofta är ett uppskattat inslag i undervisningen. Men för de som kanske inte har tid eller råd att ta sig till de fysiska museerna eller helt enkelt vill variera undervisningen kan en digital promenad eller ett virtuellt museibesök via webbläsaren vara ett intressant alternativ.

Google Cultural Institute är en online-plattform som ger allmänheten tillgång till Google Art Project, världens underverk samt historiska ögonblick. Inom ramen för Google Art Project ges användarna möjlighet att virtuellt gå igenom partnermuseernas gallerier. Man kan även sammanställa sin egna virtuella konstsamling. Projektets ”walk-through”-funktion använder samma teknologi som Googles tidigare projekt Street View. Tips på en bra samling är Women in Culture.

National Museum of Natural History är ett naturhistoriskt museum beläget i USAS:s huvudstad Washington D.C och är en del av Smithsonian Institution. Med fritt inträde och öppet 364 dagar om året är museet det näst mest besökta i världen, efter Louvren. Via den här länken kan man besöka museet och gå runt i såväl permanenta som tillfälliga utställningar.

Och när ni ändå ”är” i Washington D.C – varför inte besöka Vita Huset och gå på en interaktiv tur via den här länken.

Louvren – det mest besökta museet i världen och ett historiskt monument. Louvren är beläget i Paris och tillhör världens främsta konstmuseer, både vad gäller storlek och samling. Via Online Tour Louvren kan man besöka några av utställningar virtuellt.

Och när vi ändå talar om konst – besök Sixtinska kapellet via den här länken.

Världskulturmuseerna består av Etnografiska museet, Östasiatiska museet och Medelhavsmuseet i Stockholm samt Världskulturmuseet i Göteborg. På deras hemsida för barn finns en hel avdelning med spel, pyssel och interaktiva övningar att grotta ner sig i – länk här.

Internetstiftelsen i Sverige har skapat sajten Internetmuseum. Här kan man läsa allt om hur det gick till när internet kom till Sverige och klicka sig igenom hela den digitala och interaktiva utställningen.

Andra virtuella sevärdheter online

Ta en virtuell rundtur i Anne Franks husden här länken. På annefrank.org finns även en hel avdelning tillägnad undervisning (klicka på fliken ”Education”).

Åk på en virtuell resa i/till London via London officiella besöksguide – länk här.

Gillar man fotboll kanske ett virtuellt besök på Real Madrids hemmaarena Santiago Bernabéu eller FC Barcelonas Camp Nou är av intresse?

Ta med (kanske mer för gymnasie)eleverna på ett inspirerande besök på Harvard University via den här länken eller testa en så kallad 360°-film på YouTube där vi får besöka Buckingham Palace (videoklippet ses bäst genom ett par VR-glasögon.) För fler 360°-filmer – sök på YouTube på till exempel ”vr 360”.

”Besök” Västra muren i Jerusalem (tidigare ofta kallad Klagomuren) – en helig plats för judar och muslimer dit människor från hela världen reser. Där finns en webbkamera som sänder live dygnet runt – länk här.

För fler livestreams världen över kan man besöka earthtv.com eller earthcam.com.

Har alldeles säkert missat att tipsa om massa bra resurser kopplade till temat – fyll gärna på i kommentarerna så uppdaterar jag!