GRAMMATIK


Vet du vad det fina med de spanska verbböjningarna är? Du kan ofta genom ett enda (eller ibland två) ord berätta både vem som gör vad och när det hände. Fiffigt, eller hur? Därför är det så viktigt att kunna dem, tänk vad mycket du kan få sagt på en gång om du får rätt på det!

Skillnaden mot de svenska verben är att du det personliga pronomenet (jag, du, han, hon, vi, ni, de) är ”inbakat” i det spanska verben. På svenska säger man ju ”jag pratar” medan man på spanska kan säga ”hablo” och där man då på ändelsen (-o) ser att det är ”jag” som avses.

Tro det eller ej, men sidan ”Spansk grammatik”på Wikipedia är ganska gedigen, där kan du få svar på många av dina frågor rörande den spanska grammatiken. (Obs! Som alltid med Wikipedia gäller det att vara källkritisk och ha i åtanke att vem som helst kan redigera sidan.)

Och jo, grammatik kan vara roligt att lära sig – iallafall på den här sidan! På Barbara Kuczon Nelsons Spanish Language and Culture kan du bland annat titta på film samtidigt som du lär dig böjningarna av preteritum och imperfekt. Hur bra?

Todo-claro har sammanställt denna guldgruva med grammatikövningar. Bara att välja och vraka bland de olika nivåerna och vad du känner att du behöver träna på. Är det skillnaden mellan ”ser, estar och hay” du vill bli bättre på? Eller hur man använder verbet ”gustar”? Eller vill du repetera när man använder ”muy eller mucho”?

Profe de ELE (español como lengua extranjera) finns massor av bra grammatikövningar – bara att välja det du behöver öva mer på!

Selingua – gratis språkundervisningsprogram att ladda hem där du kan drilla verb hur mycket du vill. Väl nedladdat behövs ingen uppkoppling.

BBC Spanish – den här länken leder dig till grammatiksektionen men se till att surfa runt på resten av sidan också, mycket användbart godis!

Drilla de spanska verben med hjälp av verbdrillaren på StudySpanish – välj vilken typ av verb och tempus du vill träna på i vänsterkanten!

Ännu en verbböjningsdrillare – den här gången från Learn Spanish Online.

En länksamling av E.L Easton med väldigt många olika grammatikövningar.

Bab.bla – hitta böjningen av ett spansk verb snabbt och enkelt. Skriv in det spanska verbet i sökfältet och klicka sedan på ”Böj verb”. Du kommer då att se hur det spanska verbet böjs i olika tempus. Toppenbra stöd!

Wordreference.com – en till vän i verbböjningsdjungeln. Skriv in verbet i infinitivformen så får du alla böjningarna av det efterfrågade verbet i ett klick!

Grammatiska termer – lista med kortfattade förklaringar till vanlig (och lite mer ovanlig) grammatisk terminologi.

Spansk grammatikträning – träna artiklar, prepositioner, ser och estar, vokabulär, etc.

Class Zone steg 1 – en sida med grammatik- och vokabuläraktiviteter, m.m.

Class Zone steg 2 – uppföljare till ovan nämnda sida.

Aula Diez – interaktiva grammatikövningar, läsförståelse, en del spanska idiom, m.m.

Contextra – här hittar många intressanta och användbara språktips och bildmaterial (från Spanien).

Konjunktivövning – böj verbet baserat på frasen.