SPANSKA steg 1


På den här sidan hittar du några användbara länkar och appar för dig som precis börjat lära dig spanska.

ÖVERSÄTTNING

Det är lite ont om riktigt bra kostnadsfria översättningstjänster från spanska till svenska på nätet. Ord.se (Norstedts ordböcker) anses av många vara den bästa men den kostar också 19 kr/månaden (förutom den enkla engelskordboken som är gratis). Om din skola har avtal med NE.se är dock ordböckerna gratis – kolla upp det! Man kan förstås köpa Norstedts stora spanska ordbok (med 130 000 ord) som app men den kostar 319 kr. Den mindre varianten (med 32 000 ord) är dock gratis – Norstedts spanska fickordbok.

Tyda

Tyda.se är en ordbok/ med över 1.5 miljoner uppslagsord på engelska-svenska men fungerar fint på spanska också med ca 266 000 grundord.

Google Translate – behöver ingen närmare presentation misstänker jag. Använd med en nypa salt och undvik att översätta hela meningar/stycken (ordföljd och meningsbyggnad blir ofta uppåt väggarna då). Läs mer i det här blogginlägget om Google Translate!

VERBBÖJNING

bab-la-verb

Använd bab.las hjälpmedel för spanska verbböjningar för att snabbt och enkelt hitta böjningen av ett spansk verb. Skriv in verbet på spanska (använd tex Tyda.se eller Google Translate för att hitta översättningen av ordet) och klicka på ”sök” så får du upp hur verbet böjs i olika tempus.

VERBDRILLARE

För att bli riktigt vass på spanska gäller det att ha koll på verbböjningarna. Hur lär man sig dem? Till exempel genom att öva, öva, öva!

Drilla de spanska verben med hjälp av verbdrillaren på StudySpanish – välj vilken typ av verb och tempus du vill träna på i vänsterkanten!

Spaleon-Logo

Ännu en verbböjningsdrillare – den här gången från Learn Spanish Online.

CAMINANDO 1

Om ni arbetar med läromedlet Caminando (Natur & Kultur) så finns det massa webbövningar att göra som tillhör de olika kapitlen. Klicka här eller på bilden nedan för att komma till webbövningarna!

GRACIAS

Eller om man arbetar med läromedlet Gracias så finns alla texterna inlästa plus många digitala övningar och länkar till Quizlet och Glosor.eu på den här sidan! Klicka på den bok ni använder (6, 7, 8 eller 9) och välj vilket kapitel du vill arbeta med!

APPAR

Det finns förstås massor av bra (och del lite mindre bra) appar för att öva spanska. Här är några att börja med:

babbel learnspanish mindsnack

Babbel.com, en av de största språkplattformerna i världen. Lär dig nybörjar- och fortsättningsglosor interaktivt både hemifrån och mobilt. Interaktivt med systematisk fördjupning och uttalsträning. Pris – gratis. (Man betalar dock för uppgradering.) Babbel nås även via webbläsaren – se.babbel.com

Learn Spanish – en femveckorskurs i spanska från A till Ö. Pris – gratis.

Mindsnacks – spela dig till bättre spanskkunskaper! Att spela är kul – att lära sig spanska ord under tiden är ännu roligare. Pris – gratis. (Man betalar dock för uppgradering.)

Här finns fler appar för att lära spanska!

ANNAT BRA ATT HA

bbc-spanish

BBC Spanish – Läs på lite mer om spanska språket, till exempel om de svåraste orden, skämt, hur man är artig etc.

quizlet

Skapa ett eget konto på Quizlet och skapa egna ”sets” på de ord som du vill lära dig. Din lärare kanske kommer att länka till olika övningar men för dig som verkligen vill lära dig rekommenderar jag att du skapar ett eget konto och sparar på ord som du snappar upp när du läser och lyssnar under (och kanske till och med utanför?) lektionstid. Quizlet fungerar fint i webbläsaren men finns även som att ladda ner som app här.

Elevspel - kunskapsspel för barn

Elevspel.se kan du öva massor av spanska genom att spela! Varför inte prova dina verbkunskaper här?

GRAMMATIKFILMER

Det finns massor av bra grammatikfilmer, till exempel för att repetera eller lära sig de regelbundna verbböjningarna. Här är två bra, den första är gjord av Ida Aspviken och den andra av Johan Pålsson.