NIVÅANPASSAT PÅ ENGELSKA


Här tänkte jag försöka samla specifika digitala resurser som kan användas i engelskundervisningen i de grupper där man har lite extra behov av att förse eleverna med mer individanpassade övningar på olika nivåer. Den här sidan är alltså ett komplement till den ”stora” länksamlingen för engelska som du hittar i menyraden under ”Länksamlingar” högst upp på den här sidan. Där hittar du också en länksamling över digitala verktyg.

Gissar att det är verkligheten för många och att många av er har massor av bra tips att dela med er av. Lämna gärna en kommentar eller mejla mig om du har fler tips! (På den här sidan är det mest fokus på resurser för högstadiet för det är där jag undervisar just nu.)

Nyheter från den engelskspråkiga världen presenteras på lätt engelska. UR:s radioprogram Newsreel finns på två olika svårighetsnivåer (åk 7-9 eller 4-6) med tillhörande arbetsblad. På den här länken hittar du både ”vanliga” Newsreel (åk 7-9) och om du skrollar ner lite på sidan även Newsreel Easy (4-6).

Med Readtheory kan man arbeta med läsförståelse på den nivå där man befinner sig. Systemet känner av utvecklingen och genererar texter och uppgifter som utmanar på rätt nivå. När man blir bättre får man svårare uppgifter.

Det första som händer när man loggar in på Readtheory (med inloggningsuppgifter som läraren förser en med) är att man gör ett så kallat ”pretest” – en slags diagnos för placeras på rätt nivå i systemet. När testet är gjort får man läsuppgifter på den nivå man befinner sig på. Elev och lärare kan följa utvecklingen och se hur många uppgifter som gjorts och hur det går för eleven. Man får poäng och kan ”levla upp” beroende på hur många uppgifter man gör och hur det går.

Readtheory är ett bra komplement till den övriga undervisningen. Som lärare kan man till exempel avsätta ca 15-20 minuter i veckan/lektion då alla arbetar med Readtheory men eleverna kan förstås arbeta med texterna så fort de känner att de klara med lektionens uppgifter.

readworks-digital

Readworks fungerar på ett liknande sätt som Readtheory, med skillnaden att du som lärare väljer ut vilka uppgifter du vill dela med dina grupper. Man kan förstås skapa olika grupper beroende på hur mycket engelska eleverna kan och skicka ut olika uppgifter till olika grupper. På så vis utmanas eleverna på den nivå de befinner sig.

newsela

Newsela – en (snygg!) sida med nyhetsartiklar på olika nivåer. Läraren skapar klasser/grupper och delar ut artiklar på olika nivåer till eleverna. Eleverna skapar konto och går med lärarens klass. Litegrann som Readworks.

news-in-levels

News in Levels – här finns samma nyhetsartikel på tre olika nivåer med tillhörande ljud. TIdigare fanns här även möjlighet att chatta och tala med andra engelsktalande studenter men…

…då News in Levels blev överhopade av folk som ville chatta om och prata live med en engelsktalande om dagens nyhet startade de Speak in Levels.

breaking-news-english

Breaking News English är en samlingssida för nyheter på engelska på sju (!) olika nivåer (elementary till advanced). Nya lektioner dyker upp varannan dag och alla baseras på vad som händer i världen just nu. Alla lektioner finns att arbeta med antingen digitalt eller att skriva ut i PDF-format. Online finns ca 30 olika quizzer kopplade till varje lektion. Man kan även lyssna på lektionerna i fem olika hastigheter (slow till fast).

british-council-teens

British Council Teens – här finns massor av material att ta del av, till exempel kan man välja texter att arbeta med på fyra olika nivåer (A1, A2, B1 och B2).

british-council-kids

Även British Council Kids är en guldgruva för de lite yngre eleverna? Lite barnsligare (?) layout, men texterna är på A1 eller A2-nivå.


Kim Jensen har på kimstudies.com samlat ihop en mängd roliga och utvecklande övningar – till exempel hörförståelseövningar på olika nivåer.

Även Marita Elg har på sidan Språktrollet samlat ihop en mängd användbara länkar.

english-for-everyone

English For Everyone – en något ”rörig” och inte den mest användarvänliga sidan men här finns massor av texter på olika nivåer.


Adele’s ESL Corner – inte något grafiskt mästerverk kanske men på den här sidan finns övningar kopplade till grammatik, uttal, hör-, läs- och ordförståelse. Välj mellan easy eller medium.

in-english-pleaseIn-English-Please.se är ett digitalt läromedel i engelska för årskurs 3-9 med texter och uppgifter på olika nivåer. Testa ett provabonnemang i 14 dagar innan du bestämmer dig för om det är något för dig och dina elever.

Level 1 (grön) är den lägsta nivån och motsvarar att eleven lärt sig engelska under tre år. Hur mycket engelska du lärt dig efter 3 år kan naturligtvis variera. Här fokuseras det på att använda korta och i största möjliga mån ljudräta ord samt ord som hör till de 3000 oftast använda orden. De specifika detaljer som finns på ”Level 2” och ”Level 3” finns inte med på ”Level 1”. Dock är det fokus på att upprepa samma ämnesord på alla tre nivåer och enskilda meningar känns igen.

För Level 2 (orange) förväntas en språklig kännedom som svarar till att eleven lärt sig engelska i 4-5 år. Mängden text, meningarnas uppbyggnad och antalet främmande ord är några av de främsta skillnaderna mellan ”Level 2” och ”Level 3”.

För Level 3 (lila) behöver eleverna en språklig kompetens som svarar till att de läst engelska i 6-7 år.

FreericeFör varje rätt svar donerar Free Rice 20 riskorn till behövande genom FNs World Food Programme. Välj mellan olika ämne, till exempel English Vocabulary, English Grammar eller SAT Preparation. Alla startar på nivå 1 men man levlar upp rätt snabbt när man svarar rätt på frågorna som dyker upp. Logga in med eget konto eller skapa ett klasskonto och spela mot andra!

Lyrics training

LyricsTraining – lyssna på låten och fyll i orden som saknas! Nivåanpassa genom att välja ”Game mode” – Beginner (10% av orden i texten slumpas bort), Intermediate (25%), Advanced (50%) eller Expert (100%!). Prova er fram för att hitta den nivå som passar bäst. Det kan förstås variera mellan olika låtar och/eller språk (kan förstås även användas i moderna språk). Läs mer i det här blogginlägget!

AppLogo-Quizlet - Student Life Network Blog

Skapa eget konto på Quizlet och skapa egna ”sets” som innehåller de ord som du vill lära dig. Eller varför inte söka på andras via sökrutan? Det finns massor av ordset upplagda av både lärare och elever. Din lärare kanske kommer att länka till olika övningar men för dig som verkligen vill lära dig rekommenderar jag att du skapar ett eget konto och sparar på ord som du snappar upp när du läser och lyssnar under (och kanske till och med utanför?) lektionstid. Quizlet fungerar fint i webbläsaren men finns även som att ladda ner som app här. Läs mer om hur Quizlet fungerar i det här blogginlägget.


Lingro är en sida vars huvudfunktion är att översätta enstaka ord (till skillnad från Google Translate som kan översätta all text på en hel sida) direkt på sidan. Det fina är att man enkelt kan spara de ord som man klickar på i egna ordlistor. När du till exempel har läst klart en text via Lingro och skapat dig en individuell gloslista kopplad till texten kan du träna på dessa ord via till exempel flashcards som Lingro skapar åt dig. Lingro kan med uppenbara fördelar användas i all språkundervisning och passar framför allt bra för de elever som på egen hand vill utöka sitt ordförråd.