Årskrönika 2017


Det har varit ett händelserikt och rätt intensivt år, framför allt höstterminen! I våras körde jag helt egen låda med föreläsningar, bokskrivande, diverse konsultuppdrag och som ämnesansvarig i LIN Educations Loops. I april smygstartade jag även min anställning som pedagogisk utvecklare på KTH.

Föreläste rätt mycket under året och en av de mest minnesvärda var helt klart när jag och Sara Bruun slog våra kloka huvuden ihop och ”samtalsföreläste” på SETT 2017. Fick även hoppa in och freestyla en morgonföreläsning dagen efter – här kan man läsa mer om det!

Till hösten såg fördelningen lite annorlunda ut – 50% på KTH och 25% på Viktor Rydberg gymnasium Jarlaplan. Resterande 25% var tänkta att ägnas åt föreläsande, bokskrivande och Loops-produktion. (Försäkringskassans dröm visade det sig sen när det var dags för vabb och föräldrapenning…)

En rätt energikrävande graviditet satte dock lite käppar i hjulet för den annars så sällan sinande energin och kreativiteten och jag fick inse att jag behövde prioritera bland arbetsuppgifterna. KTH, VRG och föreläsande fick komma i första hand medan bokskrivande och Loopar fick vänta lite.

Snart stundar dock en efterlängtad föräldraledighet i kombination med en del jobb – föreläsande från och med mars, bokskrivande och ämnesansvarig för spanskan i Loops.

Skrivande

Det bloggades ju en del under året som gick. Här är några av årets mest populära blogginlägg:

Lite annan kul statistik: 5000 följare på Twitter, över 2000 personer som följer Språk & IKT på Facebook och över 850 följare på Språk & IKTs Instagram – häng med där med vetja!

Under 2017 har jag även skrivit en hel del på min tredje bok ”Digitala verktyg för språkutvecklande undervisning” och den hoppas jag kunna färdigställa under våren 2018. Ett annat kul bokprojekt är även signerat och kommer att ta form under året – mer om detta samarbete (!) framöver!

Jag och Sara skrev även en debattartikel om de nationella proven i engelska som publicerades på Skolvärlden ”Nationella proven i engelska håller inte internationell standard”. En text som fick stor spridning och mycket medhåll.

Intervjuer

Ibland undrar ju folk vad jag tycker och tänker om diverse saker kopplade till skolan. Här är tre intervjuer från året som gick:

Nya projekt

Under året startade jag och min svägerska Camilla upp vårt gemensamma projekt Digitala Diaz och har föreläst tillsammans ett flertal gånger, vilket är toppenroligt och utvecklande! Håll utkik efter oss på SETT 2018!

Jag och Camilla har även skrivit lärarhandledningen till IT-klubben – en materiallåda, utbildning och lärarhandledning med övningar anpassade för att användas i år 1-3 och på fritids. Syftet med IT-klubben är att sänka tröskeln och få fler lärare och elever att förstå hur användandet av digitala verktyg kan vara både roligt, kreativt och viktigt! Mer info och kontakt här.

Året 2018

Under det här året kommer jag främst att vara föräldraledig förstås men har även en hel del roliga uppdrag och föreläsningar inbokade som jag också ser fram emot. Ska försöka skriva så mycket som möjligt när tiden ges. Men framför allt njuta av att treenigheten här hemma ska utökas med ett nytt litet liv! 🙂