Bra dokumentärer i mellandagarna


Om ni har några minuter över i mellandagarna (eller senare i vår) och vill titta på en bra dokumentär så tycker jag att SVT:s ”Hur Steve Jobs förändrade världen” är klart värd en timme av julledigheten.

I den dokumentären återkommer nedanstående intervju från 2007 med Steve Jobs och Bill Gates, även den väldigt sevärd såklart. (Del 1 nedan, resterande delar finns på YouTube.)

Ovanstående är även ett bra tips att visa på valfri nivå på engelskan och föra en diskussion om entreprenörskap, uppfinningsrikedom och människor som påverkat världen på något sätt.

Vill man komplettera den rådande Applemanian som råder kanske BBC:s dokumentär om Bill Gates kan vara något?

TED.com finns ju som bekant en uppsjö av fantastiska småföreläsningar på ca 15-20 minuter, perfekta att starta lektioner med! Har bloggat om TED tidigare, både i det här och det här inlägget.

För övrigt så blev ju dokumentären Gazas tårar väldigt uppmärksammad när den sändes och man bör vara beredd på fruktansvärda bilder om man bestämmer sig för att se den. Framför allt om man funderar på att använda den i undervisningen på något sätt. Själv grät jag i princip hela filmen i sträck, många hemska bilder som stannat kvar. SVT Play har valt att inte ha den upplagd i enlighet med SVT:s policy om att skydda minderåriga från extrema våldsskildringar. Den finns iallafall i sin helhet på Youtube och du hittar den här.