Lyrics Training – hörförståelse är visst kul!


LT

Gillar du och dina elever musik? Tycker du att det kan vara lite svårt att få eleverna att öva hörförståelse i till exempel engelska eller spanska? Prova att tipsa dem om Lyrics Training. Där kan de nämligen kombinera musiklyssnande med hörförståelseträning. Bra, eller hur? Instruktionen nedan om hur Lyrics Training fick mina elever när vi skulle prova.

Gå till adressen www.lyricstraining.com. Välj språk uppe till höger i dropdownmenyn ”Language”. Man kan välja på engelska, spanska, portugisiska, franska, italienska, tyska, holländska, japanska, turkiska och katalanska.

Leta sedan reda på en låt/video som du gillar. Själv gillar jag Julieta Venegas ”Limón y Sal” skarpt. Bra sångerska, bra text och relativt enkel att förstå på spanska steg 3/4. Vi tar den som exempel. När du har bestämt dig för en låt som du gillar klickar du på ”Play now”.

LT Julieta

Då kommer du att få välja ”Game mode” – Beginner (10% av orden i texten slumpas bort), Intermediate (25%), Advanced (50%) eller Expert (100%!). Prova dig fram för att hitta den nivå som passar dig bäst.

LT mode

När videon sedan dyker upp klickar du igång den. Din uppgift nu är att skriva de ord som saknas i en lucktext som dyker upp under videon. Så spetsa öronen och försöka fylla i de ord som saknas! Du får en ledtråd genom plupparna som berättar hur många bokstäver det borttagna ordet består av.

Limón y sal

Klicka på frågetecknet för en genomgång på engelska om hur man använder de olika knapparna. Om du inte skriver något stannar låten och du kan då klicka på ”backspace-tangenten” så spelas föregående rad upp igen. Om du vill hoppa över ett ord klickar du på ”tab-tangenten” (det räknas dock hur många gånger du använder backspace och tab i en låt och du förlorar ”liv”).

Om du vill kan du skapa ett konto och logga in. Då sparas poängen och du kan då spela med/mot andra och till och med hamna i rankingen. Varför inte spela mot varandra i språkgruppen? Eller utmana en annan språkgrupp på skolan eller på någon annan skola? 🙂