Ett svenskt nätuniversitet


”Starta University of Sweden – ett svenskt nätuniversitet”. Söndagsmorgonen inleddes med den här spännande debattartikeln i DN.

Sverige har en chans att vara drivande i den förändring av kunskapstillgänglighet som sker världen över. Därför föreslår Emil Källström (C), Fredrik Lagergren, KTH och Per Ödling, Lunds universitet, ett nytt svenskt lärosäte med världen som arbetsfält: University of Sweden.

Precis som ett tidigare inlägg om det Digitala Skollyftet är det bokstavskombinationen MOOC (massive online open course) som är tänkt som plattform. Källström, Lagergren och Ödling menar att MOOC i dag är på väg att förändra vår (högre) utbildning i grunden. Lärosäten som Harvard och MIT lägger ut hela kurser, inklusive föreläsningar och tentamen, fritt på internet (till exempel via Academic Earth, som är ett stående tips för alla mina elever). Kurser som fram till nyligen var reserverade för ett exklusivt fåtal i världen är i dag öppna för alla som vill och som har tillgång till en internetuppkoppling. Tänker att dessa tankar redan är på gång i den digitala skolvärlden, till exempel via flipped classroom-tänk, Digitala Skollyftet och FlippKlipp.

Hoppas på en snar fortsättning på de redan reggade domänerna University of Sweden och att det finns utrymme för att hjälpa till! 🙂