Fantastisk retorik!


Jag återanvänder ett inlägg från en av mina gamla bloggar nu, för att jag tycker fortfarande att Sarah Kay är så bra. Jag såg det här talet första gången i mars och då skrev jag såhär:

”Med sina fyndiga ordvändningar, smarta idéer och enorma karisma gjorde hon mig oerhört glad över att det tar mig ganska exakt 18 minuter att åka till T-centralen eftersom att jag då i lugn och ro kunde insupa hennes fantastiska TED-talk under tiden. En riktigt bra start på dagen, helt enkelt.”

Sarah pratar i termer om saker hon ”knows to be true”. Själv vet jag att:

1. Som lärare finns det mycket att lära av Sarah beträffande hur man fångar sina åhörares intresse.

2. Som lärare finns det mycket att lära av Sarah beträffande hur man fångar och – det viktigaste av allt – behåller sina åhörares intresse. En annan vass retoriken som brukar påpeka att ”retorik är konsten att få folk att lyssna” är Elaine Bergqvist (som för övrigt skriver en superhärlig blogg på den här adressen).

3. Mina elever kommer definitivt få se denna retorikuppvisning som inspiration inför sina avslutande tal i kursen engelska B. (Uppdatering: Det fick de och det var flera som ville att jag skulle dela länken med dem. Hur talen var? Fantastiska.)

Sitter ni på fler TED-favoriter? Tipsa gärna mig!