Flippat föräldramöte 5


FLIPPAT FÖRÄLDRAMÖTE (1)

Förra året tänkte vi att vi skulle köra en lite annorlunda variant på föräldramöte. Vi ville att föräldrarna skulle få en inblick i vad det kan innebära att vara elev hos oss på Mikael Elias Gymnasium i Stockholm där en del av lärarna ”flippar” vissa moment i sina kurser för att effektivisera klassrumstiden.

INNAN – FLIPPAD INFO

Sagt och gjort, den där lite trista informationsbiten om skolan (och även skolplattformen) gjorde vi enkla skärminspelningar av (jag använde Screencast-o-matic som jag gillar) och publicerade dem som olistade på YouTube. Vi kortade ner länkarna med hjälp av korta.nu så att de blev mer lätthanterliga att skriva ut i pappersbreven till föräldrarna. I inbjudan som gick ut med snigelpost till alla föräldrar berättade vi om upplägget och bad dem att skriva in länkarna i en webbläsare och titta på videoklippen innan mötet. Jag tyckte även att vi skulle lägga till QR-koder som de kunde skanna för att komma till videoklippen direkt men det blev milt nedröstat med argumentet att det kanske skulle förvirra mer än förtydliga. 🙂 Vi uppmuntrade iallafall föräldrarna att titta tillsammans med eleverna och förbereda eventuella frågor som kunde diskuteras på plats under själva mötet. Såhär blev den mer övergripande filmen:

UNDER – MÖTE & SAMTAL
Väl på plats bjöds det på fika och mingel med skolledning, lärare, mentorer och övrig personal i matsalen. Vi hade dukat upp med skyltar med de olika klasserna så att föräldrarna kunde sitta med de som hade elever i samma klass. Efter ca en timmes fika/mingel/samtal gick mentorerna med föräldrarna till varsitt klassrum och där fortsatte de med de lite mer praktiska delarna, svarade på fler frågor och berättade även mer om sig själva.

EFTER – UTVÄRDERING

Efter mötet skickade vi ut en utvärdering till föräldrarna. Även detta med syfte att föräldarna skulle få inblick i hur vi arbetar på skolan. De fick utvärdera kvällen i enlighet med ”Two stars and a wish” och responsen på vårt flippade föräldramöte var oerhört positiv! Vi fick även med oss ett par önskningar som vi kommer att använda oss av i år, bland annat efterfrågade någon lite mer specifik info om siffror och någon ville lära känna de andra föräldrarna ännu mer i klassrummet med mentorerna.

FÖRÄNDRINGAR I ÅR

En sak som vi inte tänkte på förra året (då det gick lite hastigt när allt skulle färdigställas) men som vi definitivt kommer att göra i år är att skapa en yta där de kan ställa frågor i förväg, till exempel via ett Google Formulär. På så vis kan vi inleda minglet med att till exempel skolledning eller berörd personal svarar på frågorna i matsalen. Uppdatering: såhär blev frågeformuläret i år. Vi fick in 5 mer övergripande frågor (och några som gällde specifika klasser/elever) som vi inledde mötet med att besvara.

I år kommer vi även att behöva uppdatera den övergripande filmen en aning (vilket är rätt enkelt åtgärdat via till exempel YouTubes videoredigeringsverktyg).


5 tankar om “Flippat föräldramöte

Kommentarer är stängda.