Google Formulär – även med självrättande quiz-funktion 1


Google Forms QuizMånga  använder Google Forms/Formulär för att skapa frågeformulär, till exempel för utvärderingar men även för att stämma av elevernas förkunskaper inför ett nytt arbetsområde, som tillhörande frågor till en ”flipp”, hur grupparbetet fortskrider, som exit ticket – ja användningsområdena är många.

Det finns även en självrättande quiz-funktion så att man kan välja att eleverna får direkt feedback på frågorna! Det är ju rätt skönt när ett verktyg erbjuder många funktioner så att man slipper alternera mellan olika resurser alltför mycket. Än så länge stödjer quiz-alternativet bara flervalsfrågor och sant/falskt-frågor.

Gör såhär för att skapa ett självrättande formulär:

  1. För att skapa ett nytt formulär med dina egna frågor behöver du först och främst ett Google-konto.
  2. Därefter går du till drive.google.com och klickar på ”Nytt”.
  3. Klicka på ”Fler” för att få fram ”Formulär”.
  4. När du får fram ett nytt formulär går du in på inställningarna (kugghjulet uppe till höger) och väljer ”Quiz”.
  5. Där kan du välja om du vill att eleverna ska få direkt respons på sina svar.
  6. När du sedan skapar frågorna klickar du på svarsknappen för att ange rätt(a) svar och eventuell feedback på såväl korrekta som felaktiga svar.
  7. Om man vill kan man även lägga till poäng på varje fråga (inte någon funktion som kommer att gå varm i mina formulär, men för andra kanske det fyller en funktion).
  8. Kom ihåg frågan där eleverna får svara på vad de heter om du vill veta vem som har svarat vad på vilken fråga!

Jag har använt mig av Google Formulär med mina elever i många år nu och ser fram emot att kunna använda det även fortsättningsvis, kanske framför allt för att flippa videoklipp/bilder när jag enkelt kan lägga till tillhörande frågor med quizfunktionen.


En tanke om “Google Formulär – även med självrättande quiz-funktion

Kommentarer är stängda.