Länkförkortare


Länkförkortare – en av de allra enklaste men himla användbara resurserna i min ”verktygslåda” som jag alltid får förklara ett extra varv under föreläsningar och workshops!

En till synes enkel sak som ofta är mig behjälplig är möjligheten att snabbt och enkelt korta ner långa länkar. En länkförkortare kortar automatiskt ner en lång länk till en mer behändig variant.

Ofta kan länken till ett dokument, en presentation, ett videoklipp eller ett formulär bli lång och komplicerad. Det kan vara lite problematiskt att hänvisa eleverna till länken om man inte har möjlighet att hyperlänka eller publicera länken på en gemensam plattform utan istället snabbt vill skriva upp länken på tavlan direkt i klassrummet eller säga den muntligt. Då kan man använda en så kallad URL- eller länkförkortare. (URL står för uniform resource locator och är ett annat ord för webbplatsadress.)

Genom att kopiera och klistra in den långa länken i en ruta och klicka på ”Korta länk” (oftast på engelska ”Shorten link”) genereras en länk som leder till samma sida men med färre tecken. Via vissa resurser kan man skräddarsy sina länkar så att de slutar på de bokstäver eller ett ord som man väljer själv.
 
Exempel på länkförkortare: