Microsoft Whiteboard


Whiteboard, svarta/vita tavlan, digital whiteboard… Alla som har undervisat eller hållit i ett möte vet hur värdefullt det är att kunna skriva och rita på en yta som alla ser. Ännu bättre är det förstås om alla enkelt kan bidra till samma yta genom att klicka på en länk!

Jag har länge varit ett stort fan av kollaborativa skrivytor på nätet och har (som många andra) under många års tid använt mig av Padlet för att till exempel sammanställa gruppdiskussioner, brainstorming, exit tickets, frågor, kommentarer, för att skapa tidslinjer och tankekartor och kanske framför allt för att ge alla möjlighet att komma till tals eller ”skrivs” och få möjlighet att ta del av andras tankar, idéer och erfarenheter.

Idag är Padlets gratisversion rätt begränsad men man kan förstås använda både Google Jamboard och – om du är på PC eller någon mobil enhet (funkar även på iPhone/iPad) – Microsofts Whiteboard för liknande syften!

Här finns en rätt heltäckande guide på engelska om hur Whiteboard fungerar men väl igång är verktyget ganska ”självförklarande”! Installera enligt nedan och testa dig fram!

1. Installera

För att installera Microsoft Whiteboard öppnar du Microsoft Store och söker efter Microsoft Whiteboard. Välj Installera (eller Hämta) och tryck sedan på Starta för att öppna appen. Godkänn villkoren med Acceptera så är du igång.

2. Logga in

Du måste vara inloggad med ett Microsoft-konto för att kunna köra Microsoft Whiteboard, men det här blir du automatiskt när du installerar appen. Vill du byta användare klickar du på din profilikon uppe till höger och väljer Logga ut. Du kan nu logga in med ett nytt konto.

3. Bjud in andra

För att jobba tillsammans med andra klickar du på den blå knappen uppe till höger och sätter Webbdelningslänk i läget . Genom att klicka på Kopiera länk kan du klistra in den i valfritt program.

Den som klickar på länken väljer Öppna i appen. Den som ännu inte har installerat Microsoft Whiteboard kan göra det via Ladda ned appen.