Qwiqr – återkoppling via QR-koder


I gratisversionen kan du spela in ljud, lägga till en bild, skriva text och länka till valfritt innehåll på internet. Eleven skannar QR-koden och kommer till din samlade digitala feedback. I gratisversionen ligger återkopplingen kvar i tre månader från det att den laddas upp och kopplas samman med QR-koden.

I gratisversionen finns ingen funktion för att spara alla QR-koder och den kopplade feedbacken på samma plats men i betalversionen kan du tagga (namnge) varje kod och spara den, spåra visningar, redigera i efterhand etc. Ett förslag är att spara PDF-filen med de koder du skriver ut och skriva elevernas namn vid den QR-kod de fått. Kan göras både digitalt (redigera PDFn eller analogt – skriv ut och skriv för hand). För att hålla reda på vem som fått vilken kod. Kan vara bra om någon elev tappar bort sin kod. 🙂

Om man tycker att detta sätt att använda QR-koder ärsmidigt och det fungerar bra med eleverna att få återkoppling på det sättet kanman registrera sig för ett abonnemang och betala en mindre summa per månad (iskrivande stund ca 15 kr/månad). I betalversionen kan man även lägga till videosom feedback och eleverna kan spela in ett svar på återkopplingen via funktionen”Qwiqr Conversations”.

Gör såhär:

  1. Skapa ett konto och logga in på qwiqr.co.uk.
  2. Gå till fliken ”Print” och generera ett blad med QR-koder.
  3. Skriv ut koderna, klipp isär dem och klistra/häfta fast dem på elevarbetena.
  4. För att lägga till feedback till en kod – skanna koden med en telefon eller surfplatta och lägg till den typ av återkoppling som passar den eleven bäst – ljudinspelning, bild, text och/eller en länk (i betalversionen kan du även spela in video). När du väl har lagt till återkopplingen till en kod kommer just den QR-koden att leda till den specifika återkopplingen.
  5. När eleven får tillbaka sitt arbete skannar de QR-koden med lämplig enhet (dator, telefon eller surfplatta) för att ta del av den digitalt publicerade återkopplingen.
  6. I betalversionen kan eleverna även lägga till ett svar på feedbacken.

Allt som man kan göra via Qwiqr kan förstås göras på mer ”manuellt” sätt, det vill säga skapa digitalt publicerat innehåll och koppla till QR-koder. Men Qwiqr är ett bra verktyg för att på ett smidigt sätt generera många QR-koder på en gång om du alltså vill kunna skriva ut flera QR-koder på en gång för att sedan koppla dem en och en till olika typer av innehåll.

Qwiqrs grundtanke är att verktyget kan användas för återkoppling men innehållet måste förstås inte handla om feedback utan det bestämmer man själv. Kom dock ihåg att i gratisversionen så ligger innehållet till koden kvar i tre månader. I betalversionen ligger kodens publicerade innehåll kvar så länge som du har premiumversionen av Qwiqr. Till skillnad från när du skapar egna QR-koder via till exempel skapaqrkod.nu eller Cloud QR – då är innehållet kopplat till just den QR-koden så länge man inte aktivt raderar innehållet. Det är mest en smaksak hur mycket tid man vill lägga – personligen kan jag se ett värde i att använda Qwiqr för det här ändamålet för att det är smidigt och färre klick.