”Sociala medier och undervisning” på Fäladsgården i Lund


Idag har varit en kul och händelserik dag. Jag hade nämligen äran att besöka Fäladsgården i Lund med LIN Education och hann både med att sitta i ett intressant panelsamtal (som leddes av Frida Edman från LIN Education) tillsammans med Johan Nilsson från Onesys i Örebro, Petra Svensson från Pysslingen i Nacka och Daniel Lundqvist från YBC i Nacka. Mycket bra folk allihop.

Förutom att tekniken strulade lite inledningsvis (måste tydligen köpa mig en ny adapter till MacLuft) så tyckte jag att föreläsning/workshopen gick fint. Lite svårt med vad man ska kalla det, det var nog mest jag som pratade vid närmare eftertanke… Föreläsning i så fall? Jag tror att de flesta var nöjda iallafall. 🙂

Jag inledde med att prata om fördelarna med Google Docs och visade några exempel på hur jag använt det i olika sammanhang, främst vid sammanställningar, grupparbeten, utvärderingar (enkäter) och stafettskrivning. Den stora fördelen är de samarbetsmöjligheter det erbjuder eftersom att man kan dela ett dokument och redigera det tillsammans i realtid.

Pratade också en hel del om webbpublicering med hjälp av den lyckade kombinationen webb/mobilkamera, Screencast-o-matic, YouTube och Google Sites. Fördelen med att låta eleverna göra ”film” (av varierande kvalitet beroende på vilka verktyg man vill använda) och sedan publicera dessa på en gemensam sajt (tillhandahållen av Google Sites) är att med fler mottagare brukar eleverna höja kvaliteten på sina produktioner avsevärt. Detta illustrerades av några elevexempel.

Vi pratade om fördelerna med chattrumsverktyget Todaysmeet och att använda bloggar i undervisningen och jag visade några elevexempel även här.

Mot slutet av timmen avhandlade vi alla fördelar med Twitter och Facebook. Jag hann däremot inte visa er nedanstående videklipp, så de kommer här istället. Jag berättade ju om olika sätt att använda Facebook i undervisningen och Bullis School är ett utmärkt exempel på hur det kan gå till:

Avslutningsvis vill jag skicka med er alla den här låten av Kevin Honeycutt som handlar om varför det är så viktigt för oss lärare att vi fortsätter lära oss, mycket nöje! Har du frågor om dagen är du mer än välkommen att kontakta mig!