SOPA och PIPA 18 januari 2012


SOPA (Stop Online Piracy) och PIPA (Protect IP Act) har verkligen varit dagens mest omnämnda ord. Och nej, det handlar varken om lokalvård eller något slags rökdon.

Det handlar alltså om de amerikanska lagförslag som behandlas närmaste veckan i representanthuset och senaten i Washington. Kritikerna menar att lagförslagen (som är tänkta att komma åt piratkopiering) är ett hot mot yttrandefriheten på nätet.

Lagen skulle ge det amerikanska justitiedepartementet rätt att stänga ner webbplatser som anklagas för att ha underlättat eller möjliggjort brott mot upphovsrätten. Folk frågar sig om det skulle bli omöjligt att driva sajter med användarskapat innehåll, till exempel Youtube, från USA om lagförslagen går igenom.

På grund av de här lagförslagen har massor av webbplatser strejkat och visat sitt missnöje på olika sätt idag 18 januari. Jag tog tillfället i akt under dagen och uppmärksammade detta under en lektion för att höra vad eleverna hade att säga om saken. Föga förvånande var de väldigt kritiska mot förslagen och det blev en intressant pratstund.

Skolväskan (tack Joachim!) delade nedanstående Prezi som förklarar vad det hela handlar om:

[prezi id=’t6osznmzfebd’]

Själv vet jag knappt vad jag gjorde ”pre-iPhone” och innan jag helt plötsligt hade fri tillgång till all världens information via telefonen i min jackficka. Delbar, dessutom. Det är fantastiskt när man tänker på det. Och definitivt något vi måste värna om.