Skolstartstips från TED!


TED är en sajt som jag ofta återkommer till, både på jobbet och hemma. För mig som lärare är sidan oumbärlig när jag vill bli inspirerad av duktiga föreläsare eller hitta någon intressant föreläsning som kan illustrera något område på engelskan.

TED är en akronym för Technology, Entertainment och Design och är, kort sagt, en årlig konferens med föreläsningar om bra idéer. Det finns ungefär 900 olika föreläsningar utlagda i dagsläget och tidigare i år hade de visats ungefär 50 miljoner gånger. Det är alltså inte för inte som TED:s tagline är”Ideas worth spreading”, eftersom det är just precis vad de gör – sprider bra idéer.

TED finns såklart även på Facebook. Idag frågade de sina medlemmar vilken föreläsning (eller ”TED talk” som de kallas) vi skulle välja att starta upp skolåret med. I nuläget har finns det 517 tips på olika föreläsningar att använda sig av. Det är vid sådana här tillfällen man bara måste älska sociala medier.

Sir Ken Robinson återkommer några gånger av naturliga skäl bland kommentarerna, tror att de flesta pedagoger har sett hans föreläsningar som handlar om hur skolan påverkar barn och ungas kreativitet? (Om du inte sett den så blir det hemläxa redan ikväll!)

Ett annat tänkvärt TED talk som jag gillar är Dan Buettners ”How to live to be a 100+”. Dan berättar om världens blue zones – zoner där det är vanligt att människor lever ett aktivt liv tills de når en ålder av 100 år. Om du liksom jag tycker att det känns eftersträvansvärt tycker jag definitivt att du ska ägna 20 minuter av din tid till att titta på nedanstående video. Här finns även utrymme för att diskutera med eleverna efteråt (eller bara använda som ett inslag av hörförståelse på engelskan, eftersom man kan välja om man vill ha svenska/engelska/inga undertexter).

 

Har du fler tips på bra TED talks? Tipsa gärna!