Utdrag ur en Facebook-grupp 4


På Facebook finns det ju hur många olika grupper som helst om allt mellan himmel och jord. De flesta klasser på gymnasiet har en egen klassgrupp. Om man vill kan man skapa en grupp för sina kurser, ett bra sätt om man vill nå eleverna på Facebook men inte vara ”vän” med dem. Du kan inte se hela deras profiler och de kan inte se din. Att skapa en grupp tar ungefär två minuter, sen kan dina elever ansöka om medlemskap i gruppen och så godkänner du dem så läggs de till.

På min kurs i spanska steg 3 har vi en grupp där en av de första sakerna som hände var att två elever fick till en riktigt bra (och rolig) konversation om Wordfeud (som jag skrev om i ett föregående inlägg). Den såg ut såhär:

Fritt översatt står det:

Patricia: Vilka spelar Wordfeud?

Elev 1: Jag vet inte vad för slags spel det är men jag tror att det är ett spel där man skjuter? … Nej, det är visst en ordspel.

Patricia: Ladda ner det! (Om du har en Smartphone.) Det är jättekul och väldigt bra för att lära sig nya ord.

Elev 1: Okej, tack!

Elev 2: Ajaj [namn], man får inte använda Google Translate.

Elev 1: Jag använder inte Google Translate 😛 Men jag använder en ordbok.

Elev 2: Aha okej, jag använder mitt huvud. 😉

Elev 1: Vad bra för dig, men jag tror att det även kan vara bra att använda sig av en ordbok ibland.

…..

 

 

Som ni förstå kan jag som lärare inte annat än älska den här konversationen. Wordfeud har visat vara rätt poppis bland dem annars också. Enligt nedanstående mini-enkät (också från Facebook) verkar fler ha spelat Wordfeud än sovit mycket under den gångna helgen. Det gläder mitt digitala pedagoghjärta.

Förresten, det här med Google Translate återkommer jag till i nästa inlägg – SJÄLVKLART ska vi använda oss av det i undervisningen! Men mer om det nästa gång.


4 tankar om “Utdrag ur en Facebook-grupp

 • Tessan

  Åh vilket härligt samtal. Och JA! Facebook öppnar upp för så himla många möjligheter. Jobbar själv på en F-6-skola och försöker få min chef att nappa på att starta en facebookgrupp för elevernas föräldrar. För info som måste ut snabbt och dylikt. Men icke – facebook är FARLIGT! (hans tanke, inte min)

  • Patricia Inläggsförfattare

   Helt rätt Tessan! Fortsätt ligga på chefen om detta, det är vi som måste orka driva den här typen av frågor upp på ledningsnivå. Vilken underbar sida du har förresten!

 • Anna

  Hej! Idén med facebook-grupp för elever utan att vara vän låter super. Men när jag ska skapa en grupp så finns bara alternativet att välja medlemmar från vänlistan. Vad gör jag för fel?
  Mvh
  Anna

  • Patricia Inläggsförfattare

   Hej Anna!
   Inget fel, du gör helt rätt! Du behöver tala om för dina elever att de ska begära att få gå med i gruppen (skicka dem länken) och så godkänner du dem (eftersom att du är gruppens administratör). Så funkar det! Hör gärna av dig om hur det går.
   Vänliga hälsningar,
   Patricia

Kommentarer är stängda.