Wordfeud i undervisningen 2


Wordfeud (uttalas [wɜ:d fju:d] eller wördfjuud för de som inte läser fonetisk skrift varje dag) är en Alfapet (Scrabble)-liknande app på mobilen. Spelet spelas över internet med en kompis som du känner eller en helt random person som appen slumpar fram åt dig.

Du har 72 timmar på dig att göra varje drag, så spelomgångarnas tidspann varierar beroende på vilken motståndare du får. Du kan upp till 30 spel igång samtidigt – på sju olika språk! Välj om ordboken ska vara på danska, holländska, internationell/amerikansk engelska, franska, norska, spanska eller svenska. Du kan även chatta med din motståndare. Wordfeud finns både för iPhone och för Android, det finns en gratisversion med reklam och en reklamfri dito som kostar 22 resp 19 SEK.

Spelplanen består av 15×15 rutor med ett visst antal bonusrutor. Bonusrutorna är märkta med DL, TL, DW och TW. DL = (double letter) du dubblar poängen som din bokstavsbricka (tile) visar. TL = (triple letter) fungerar på samma sätt som DL men du tripplar istället för dubblar. DW = (double word) du dubblar hela ordets poäng. Samma sak gäller för TW (triple word) men du tripplar istället för dubblar poängen.

Om du får äran att börja spelet måste du lägga ditt första ord så att någon bricka läggs över stjärnan i mitten (vertikalt eller horisontellt, ej diagonalt). Spelet går ut på att samla ihop så många poäng som möjligt. Stöter du på patrull och inte kan lägga en omgång kan du hoppa över din tur – men gör inte detta tre gånger i rad för då förlorar du! Så länge du har fler än 7 brickor kvar kan du i sådana läger byta bricka istället för att bara ge över turen.

Spelet är slut när någon lagt ut alla sina brickor (eller någon hoppat över sin tur tre gånger alternativt gett upp). Om detta händer räknas förlorarens kvarvarande brickors poäng och dras först av från förlorarens poäng för att sedan läggas på vinnarens slutpoäng. Så det gäller att vara alert i slutet!

Eftersom att Wordfeud finns på både engelska och spanska ser jag som språklärare stora möjligheter för eleverna att använda appen med syfte att utveckla språket. Många av mina (gymnasie)elever har smartphones och jag kommer definitivt att uppmana dem att antingen spela mot varandra eller söka rätt på andra spelsugna personer som vill wordfeuda och/eller chatta på engelska eller spanska. Hjärngympa, språkträning och en autentisk omvärldskontakt i ett och samma spel, kan det bli bättre?

Kommentera gärna om du använt detta med eleverna!

Ps. Förresten, om du vill spela mot mig så heter jag patrid. 🙂


2 tankar om “Wordfeud i undervisningen

 • PesachLeporidae

  Kan väl vara idé att påpeka en grej när det gäller (yngre) elever… Ordlistan i Wordfeud tillåter en hel del (ord och böjningar) som jag inte tillåter vare sig mig själv eller min nio-årige son att använda.

  /PesachLeporidae

  • Patricia Inläggsförfattare

   Bra påpekat – det ska man absolut uppmärksamma! Man ska också vara noga med att påpeka att det inte är SAOL som används som ordlista utan http://dsso.se/
   Tack för kommentar!
   /Patricia

Kommentarer är stängda.